Reaktivitás kezelése kutyáknál – Luca és Drazsé

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Séta közben Drazsé egyáltalán nem figyelt gazdájára, Lucára. Emiatt a mindennapi séták hatalmas stresszforrássá váltak számára. Luca attól félt, hogy Drazsé esetleg megtámad más kutyákat, vagy fordítva, Drazsét támadják meg viselkedése miatt. Még az is probléma volt, hogy póráz nélkül nem lehetett elengedni. Fontos, hogy megfelelően kezeljük a reaktivitás jeleit kutyáknál.

Drazsé

Amikor Luca megkeresett, nagyon kétségbe volt esve. Drazsé reaktív viselkedése több tünettel is járt, mint például:

  • Folyamatos ugatás séta közben
  • Morgás más kutyákra
  • Vehemens viselkedés
  • Nehéz volt visszatartani, amikor kitört séta közben

Luca és Drazsé a Gellért-hegy közelében laktak, ami ideális lett volna a kutya lemozgatására, ám viselkedésének kiszámíthatatlansága miatt ez egy ideig nem volt lehetséges. Nem lehetett tudni, póráz nélkül játszani fog-e más kutyákkal, vagy épp megtámadja őket.

A tréning folyamata

Az első tréning után azt javasoltam Lucának, hogy kéthetente találkozzunk, de Luca heti találkozókat kért a gyorsabb haladás érdekében. Fontos megjegyezni, hogy nem mindig a sűrű tréning hozza a gyors eredményeket; a kutyának és a gazdának is időre van szüksége a tanultak feldolgozásához. Ezért a találkozók gyakoriságát mindig a kutya személyisége és idegrendszere alapján határozom meg. A reaktivitás nem egy gyorsan megoldható probléma, következetes és rendszeres gyakorlást igényel.

Luca és én sokat beszélgettünk az érzelmi nehézségekről, amelyekkel szembesült, amikor Drazséval sétált. Ezek a beszélgetések sokat segítettek abban, hogy jobban megértsem Lucát és az ő helyzetét és ennek köszönhetően hatékonyabban tudtunk együtt dolgozni.

Séta és póráz használat

Drazsé nagy energiaszintű kutya volt, ezért már a tréning elején fontosnak tartottam, hogy a Gellért hegyen is le tudjuk mozgatni. A tréninget hámon kezdtük el (ahogy korábbi kutya-gazdi történetekben is olvashattátok) és 10 méteres pórázon kezdtünk el dolgozni a behívásán. Rövid és hosszú pórázon is gyakoroltuk, hogy Drazsé egyre inkább figyeljen Lucára. Ez idővel egyre jobban ment, így már a Gellért- hegyen is gyakorolni tudtuk a közeledést más kutyákhoz hosszú pórázon.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a többi kutya gyakran póráz nélkül volt és nem mindig lehetett őket visszahívni. Ez a probléma nemcsak a hegyen, hanem a városi séták során is megjelent, ahol a másik kutya viselkedése sokszor kiszámíthatatlan volt.

Alapvetően nem támogatom, hogy a városban a kutyák póráz nélkül sétáljanak, mivel bármikor előfordulhat váratlan helyzet, ami balesetveszélyes lehet. Ezek a szituációk nehezek voltak Drazsé számára, de egyre jobban tudta kezelni őket és Luca is könnyebben tudta irányítani a kutyáját. Végül Drazsé már elég stabil lett ahhoz, hogy hosszú pórázon játszhasson más kutyákkal.

A kutya testbeszédének ismerete

A tréning egyik legfontosabb része az volt, hogy megtanítsam Lucának, hogyan olvassa Drazsé testbeszédét. Ezek a jelzések sokat elárulnak egy kutya érzelmi állapotáról és segítenek előre látni bizonyos helyzetek kimenetelét. Fontos, hogy gazdaként felismerjük ezeket a jeleket, hiszen gyakran nagyon apró, de lényeges változások, mint például a fül mozgása vagy a testtartás, mutatják meg, hogyan érzi magát a kutya.

Luca a tréning során egyre nyugodtabb és magabiztosabb lett, mivel már értette Drazsé jelzéseit. Így a konfliktusos helyzeteket könnyebben tudta megelőzni és Drazsé is sokkal nyugodtabbá vált. Séta közben már más kutyák jelenléte sem jelentett problémát.

Visszaesések kezelése

A tréning egy éven át tartott, de az első félév után már csak havonta találkoztunk. Luca ezt kérte, mert számára megnyugtató volt a visszajelzés, hogy jó irányba haladnak és az ellenőrzés havonta egyszer. Emellett a vidéki látogatások után gyakran visszaesett Drazsé viselkedése, ami kezdetben ijesztő volt Lucának, de idővel megfelelő eszközökkel már magabiztosan tudta kezelni ezeket a helyzeteket.

Az ilyen visszaesések egyre kevésbé voltak erősek és Luca egyre jobban kezelte őket. Fontos volt, hogy ne essen pánikba, hanem használja azokat a módszereket, amiket közösen tanultunk.

Az elvégzett munka eredménye

Reaktivitás kezelése hosszú folyamat lehet, viszont a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét. Az egyéves tréning végére Drazsé sokkal jobban szocializálódott a városi környezethez. Luca már nyugodtan el tudta vinni akár egy kávézóba is. Számomra is tanulságos volt ez az időszak, mert sokat beszélgettünk arról, hogyan érzi magát Luca ezekben a helyzetekben és ez segített abban, hogy ne csak Drazsét, hanem Lucát is támogassam az érzelmi kihívások leküzdésében.

Fontos, hogy a gazdik nyitottak legyenek, hiszen így sokkal könnyebb segíteni a kutyát és a gazdát is. Bár nehéz megnyílni ezekben az érzelmileg nehéz helyzetekben, hosszú távon ez megkönnyebbülést hoz és segít abban, hogy a kutya-gazdi kapcsolat még szorosabb legyen.

Drazsé és én a parkban

Ha pedig szeretnétek még több külföldi, professzionális kutya tréningekről olvasni nagyon ajánlom Dr. Sophia Yin, állatorvos weboldalát.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!